Bokanmeldelse «Svarte får» av Gunnar Staalesen

Hva har en narkoman jentes forsvinning, og en sør-afrikaners oppholdstillatelse til felles?

Svarte får – En Varg Veum-bok av Gunnar Staalesen

Forfatteren Gunnar Staalesen er nærmere beskrevet i min tidligere anmeldelse om Varg Veum i boken «Vi skal arve vinden».

Boken «Svarte får» var i utgangspunktet et filmmanuskript som Staalesen skrev sammen med Inge Tenvik i 1988. «Svarte får» er en spennende Varg Veum bok som nylig har blitt filmatisert.

Handlingen i boken foregår også denne gang i Bergenstraktene, hvor både Fløibanen og Akvariet er involvert. Privatetterforsker Varg Veum har denne gang blitt involvert i 2 krimsaker.

Den ene saken er Siren Søvåg, som har forsvunnet i byens narkomiljø, og den andre saken er Alexander Latoor – en svart sørafrikaner. Alexander Latoor har mistet oppholdstillatelsen sin, og vil bli kastet ut av landet i løpet av de nærmeste dagene.

Varg Veum begynner å grave i disse sakene og ser at de på et merkverdig vis krysses.


Boken inneholder mange sammenligninger og metaforer. Til tider synes jeg at metaforene tar litt av, og muligens noe unødvendige. Dette fører at til at lesingen stopper litt opp. Men Gunnar Staalesen har et svært godt ordforråd, og tar seg allikevel fint inn igjen med sitt levende og engasjerende språk.
Det virker som om hver eneste setning i boken er nøye tenkt i gjennom, og det står derfor mye mellom linjene.
Jeg har ikke fått sett filmen ennå. En del av kommentarene i boken er både lunefulle og morsomme, og vil trolig passe fint inn i rollene til Varg Veum, førstebetjent Dankert Muus og de andre karakterene i filmen. Rollefigurene blir utførlig beskrevet. Jeg gleder meg til å se filmen.

Boken handler om mordbranner, svindel og pengebegjær. Totalt sett synes jeg boken var spennende, og passer perfekt inn i den kjente serien om privatetterforsker Varg Veum.

Av Øyvind Sommerstad, 18.07 2011, kl. 21:00

Tittel: Varg Veum – Svarte får
Forfatter: Gunnar Staalesen
Utgitt: 1988, utgitt i Gyldendal Krim i 2005
ISBN: 82-05-34319-5
Språk: Bokmål
Sider: 245
Forlag: Gyldendal forlag

Kommentarer er skrudd av for Bokanmeldelse «Svarte får» av Gunnar Staalesen

Filed under Bokanmeldelser, Gunnar Staalesen, Gyldendal, Krim

Comments are closed.